Pbv 302-uppropet!

Nu gör vi en storsatsning på Pbv 302, ”Pebban” eller kanske ”13 ton äkta kärlek” – kärt barn har många namn!  Och vi behöver din hjälp!  Dina minnen, erfarenheter och foton kommer att göra en stor skillnad.  Var med i Pbv 302-uppropet och bidra till historien!

Vi jobbar på en ordentlig artikelserie som vi tänker oss även ska kunna ges ut i bokform och få en omfattande plats på sphf.se framgent.

Vi är många som kommit i kontakt med Pbv 302. Har du varit med om något spännande, kanske har några unika bilder du tagit eller bara känner att du vill dra ditt strå till stacken så vår ”Pebba” verkligen får den uppmärksamhet hon förtjänar, så vill vi komma i kontakt med dig! Du kanske känner någon som också var med och utbildade på eller gjorde sin värnplikt i Pbv 302, hjälp honom eller henne att komma i kontakt med oss.

Var inte blyg nu, du behöver inte varit med om utvecklingsarbetet i början på 60-talet, vi vill höra berättelserna från ”bollhavet” med – de är en stor del av livet med ”13 ton kärlek”.

Skicka ett mail till pbv302@sphf.se eller ännu hellre fyll i vårt formulär här nedan. Vi som jobbar med Pbv 302-uppropet hör av oss till dig och så ger vi henne all den uppmärksamhet hon förtjänar!

Så här har vi tänkt innehållet och strukturen

Naturligtvis är detta något som kommer att förändras under arbetets gång. Tycker du vi har missat något viktigt så dra dig inte för att berätta.

1. Försvarsmaktens krav
Jämförelse med utländska vagnar enl KATF (nuvarande FMV). Prototyp. Jämförelse med M113.

2. Serievagnar.
Tidiga vagnar: t.ex. gummisidoskärmar. Senare versioner: olika tillbehör, utrustning till personal (kpist), uniformer, kulsprutor, granatgevär.
Organisation: Pansarskyttekompani, Pskplut/stridsvagnskompani, pskplut strvkomp övre norrland (värme?), Pansarspaningskompani, eldledning för artilleriet, stridsledning, stab o liknande, ingenjör. Tekniska Ordrar och ändringar. Skillnader på vagnen i förhållande till grundutbildning/repövningar.
Stridskörning, hur var det?
Bandaggregat: M113 resp M70. Vård.

3. Beväpning och skydd.
Bandmataranvändning samt 30-skottsmagasin och 10-skottsmagasin.
Funktion samt träffresultat med kanon.
Rökkastare på stridslucka resp vapenhuv.

4. Flytning och transport.
Flytutbildning: vad och strömmande vatten. Erfarenheter
Järnvägstransport: typ av järnvägsvagnar, var och hur, lossat/lastat samt sidlossning/ändkaj.
Vägtransport: olika fordonstyper, civila timmerbilar?

5. Specialversioner.
Stripbv 3021, Epbv 3022, Blpbv3023, Ralänkpbv 3024, Pjrekpbv 3025, Sjuktppbv 3026, Pbv 302DSG (DriftStödGrupp). Erfarenheter?

6. Försök och utveckling av nya användningsområden samt förband.

7. Internationell tjänst: Bosnien och Kosovo.

8. Samhällstjänst.
T.ex. snöstormarna i Skåne 1978-1979

9. Målning och märkning
Kompani/bataljon/egna beteckningar. Vagnsnamn. Underlag för modellbygge.

10. Egna erfarenheter
Egna erfarenheter av vagnen som förare, skytt, vagnchef eller pansarskyttesoldat i olika befattningar. Hur var det med vagnsstrid för pansarskyttesoldat? Att leda från stridsledningsvagn? Eldledare?

11. Foto

12. Skrotning

13. Vagnar kvar (i tjänst?)


Dela med dig av dina minnen nedan och/eller uppdaterad om Pbv 302-uppropet?

Ditt val, men vi hoppas du håller kontakten!


Dina Pbv 302-minnen!

Använd gärna detta formulär för att berätta om din erfarenhet av Pbv 302 för oss. Du behöver givetvis inte fylla i allt, men desto mer vi vet desto klokare frågor kan vi ställa till dig. Välkommen att bidra till kännedomen om Pbv 302.
 • Namn, e-post och telefon

 • Lite om mig

  Berätta gärna om din bakgrund och hur du kom i kontakt med Pbv 302.
 • Mina Pbv 302-minnen

 • Bilder och dokument du vill skicka till oss

  Har du intressanta foto/ tidningsurklipp, gamla ordrar mm? Skicka gärna foton du själv har tagit. Ifall det är foton du inte tagit själv utan tycker de visar intressanta saker vi bör känna till så är det viktigt att vi vet att det inte är dina egna. Vi har satt en gräns på 15 dokument. Ifall du har mer som är spännande så snackar vi om hur vi lättast gör.
 • Dra filer hit eller
  Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pbv 302-uppropet! Nu gör vi en storsatsning på Pbv 302, ”Pebban” eller kanske ”13 ton äkta kärlek” – kärt barn har må…

Publicerat av SPHF Svensk Pansarhistorisk förening den 15 februari 2017

Sprid lite Pbv 302-glädje!

Arbetet fortskrider

Uppropet uppmärksammat i Soldat & Teknik

I senaste numret av Soldat & Teknik hittade vi denna ”annons”. Inte införd av SPHF, men en kul sätt att uppmärksamma Pbv 302-uppropet! Vi jobbar på för fullt och snart kommer en uppdatering av hur långt vi... läs mer
Pbv 302-uppropet är igång!

Pbv 302-uppropet är igång!

Nu kör vi! Uppropet är igång och vi hoppas på hejarop och mycket kul material från alla. Tag kontakt och håll koll på hemsidan så du är med på vad som händer. Uppropets sida finns här. läs mer

Send this to friend