Hem » Svenskt pansar » Mina Centurion-minnen

Mina Centurion-minnen

Ett mångårigt forskningsprojekt inom SPHF som är på väg att färdigställas är historien om det brittiska stridsvagnssystemet Centurion. De fösta stridsvagnarna anlände till Sverige i maj 1953 och den långa perioden av användning avslutades i och med att bärgningsbandvagn 81 togs ur tjänst 2005.

Denna dryga 50-åriga historia har Tommy Nilsson jobbat med under många år. Samlat, kategoriserat och utvärderat dokumentation från bland annat Krigsarkivet. Till detta en mängd bilder tillsammans med andra underlag som intervjuer.

Återstår att knyta ihop till en bok

Ännu återstår att knyta ihop en del lösa trådar i forskningsarbetet för att snart nå den punkt där underlaget ska börja omsättas till en bok, med allt arbete som det innebär.

Än finns det luckor som behöver fyllas och även om bildunderlaget är ovanligt bra så finns även här plats för nya tillskott.

Dina minnen är viktiga

Har du några minnen av Centurion, egna eller i form av far eller farfars fotoalbum, så vill vi gärna ta del av dem, helst så snart som möjligt – vi är nyfikna!

Kommer dina bidrag med i boken så får du ett signerat exemplar som tack för hjälpen.

Centurion-veteranen Jan Bengtsson delar med sig av sina minnen från 1954-55 till flera som lyssnar intresserat. Intervjun genomfördes på Hässleholm Museum.

Dina Centurion-minnen är viktiga, berätta dem här