Hem » Svenskt pansar » Pbv 302-uppropet! » Pbv 302-uppropet!

Pbv 302-uppropet!

Nu gör vi en storsatsning på Pbv 302, ”Pebban” eller kanske ”13 ton äkta kärlek” – kärt barn har många namn!  Och vi behöver din hjälp! Dina minnen, erfarenheter och foton kommer att göra en stor skillnad. Var med i Pbv 302-uppropet och bidra till historien!

Senaste delen i serien finns att läsa, kommentera och njuta av här.

Vi söker också efter dig med erfarenhet och bilder från batteriplatspbv 3023 för senare delar i artikelserien. Hör av dig, vi behöver mer material.

Vi jobbar på en ordentlig artikelserie som vi tänker oss även ska kunna ges ut i bokform och få en omfattande plats på sphf.se framgent.

Vi är många som kommit i kontakt med Pbv 302. Har du varit med om något spännande, kanske har några unika bilder du tagit eller bara känner att du vill dra ditt strå till stacken så vår ”Pebba” verkligen får den uppmärksamhet hon förtjänar, så vill vi komma i kontakt med dig! Du kanske känner någon som också var med och utbildade på eller gjorde sin värnplikt i Pbv 302, hjälp honom eller henne att komma i kontakt med oss.

Var inte blyg nu, du behöver inte varit med om utvecklingsarbetet i början på 60-talet, vi vill höra berättelserna från ”bollhavet” med – de är en stor del av livet med ”13 ton kärlek”.

Skicka ett mail till pbv302@sphf.se eller ännu hellre fyll i vårt formulär här nedan. Vi som jobbar med Pbv 302-uppropet hör av oss till dig och så ger vi henne all den uppmärksamhet hon förtjänar!

Så här har vi tänkt innehållet och strukturen

Naturligtvis är detta något som kommer att förändras under arbetets gång. Tycker du vi har missat något viktigt så dra dig inte för att berätta.

1. Försvarsmaktens krav
Jämförelse med utländska vagnar enl KATF (nuvarande FMV). Prototyp. Jämförelse med M113.
Första artikeln i serien finns att läsa här.

 

 


2. Serievagnar
Andra artikeln i serien handlar om de första vagnarna som tillverkades och i vilka versioner. Vi stiftar närmare bekantskap med de första Pbv 302, Strilpbv 3021, Epbv 3022 och Blpbv3023. Stort fokus på inredningsdetaljer och var de som arbetade i vagnarna satt.
Andra artikeln i serien finns att läsa här.

 


3. Stommen i Pansarbrigad 63

Tredje artikeln beskriver när pbv 302 kom in i organisation Pansarbrigad 63 och vad det innebar.. En detaljerad genomgång av vilka vagnar som finns var och vem som använder dem till vilka uppgifter. Detta kompletteras med strids- och eldledningsexempel.
Tredje artikeln i serien finns att läsa här.

 

4. UDES 08, REMO
Fjärde artikeln gör en ordentlig djupdykning i försöken och utvecklingen kring UDES 08 samt samma verksamhet inför REMO av Pbv 302. Många spännande detaljer kommer fram och vi får en inblick i tankarna bakom och arbetet med att hålla Pbv 302 uppdaterad under sin livstid.
Fjärde artikeln i serien finns att läsa här.

 

 

5. Specialversioner.
Stripbv 3021, Epbv 3022, Blpbv3023, Ralänkpbv 3024, Pjrekpbv 3025, Sjuktppbv 3026, Pbv 302DSG (DriftStödGrupp). Erfarenheter?

6. Försök och utveckling av nya användningsområden samt förband.

7. Internationell tjänst: Bosnien och Kosovo.

8. Samhällstjänst.
T.ex. snöstormarna i Skåne 1978-1979

9. Målning och märkning
Kompani/bataljon/egna beteckningar. Vagnsnamn. Underlag för modellbygge.

10. Egna erfarenheter
Egna erfarenheter av vagnen som förare, skytt, vagnchef eller pansarskyttesoldat i olika befattningar. Hur var det med vagnsstrid för pansarskyttesoldat? Att leda från stridsledningsvagn? Eldledare?

11. Foto

12. Skrotning

13. Vagnar kvar (i tjänst?)

Dela med dig av dina minnen nedan och/eller uppdaterad om Pbv 302-uppropet?

Ditt val, men vi hoppas du håller kontakten!

Dina Pbv 302-minnen!

Använd gärna detta formulär för att berätta om din erfarenhet av Pbv 302 för oss. Du behöver givetvis inte fylla i allt, men desto mer vi vet desto klokare frågor kan vi ställa till dig. Välkommen att bidra till kännedomen om Pbv 302.
 • Namn, e-post och telefon

 • Lite om mig

  Berätta gärna om din bakgrund och hur du kom i kontakt med Pbv 302.
 • Mina Pbv 302-minnen

 • Bilder och dokument du vill skicka till oss

  Har du intressanta foto/ tidningsurklipp, gamla ordrar mm? Skicka gärna foton du själv har tagit. Ifall det är foton du inte tagit själv utan tycker de visar intressanta saker vi bör känna till så är det viktigt att vi vet att det inte är dina egna. Vi har satt en gräns på 15 dokument. Ifall du har mer som är spännande så snackar vi om hur vi lättast gör.
 • Dra filer hit eller
  Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Pbv 302-uppropet! Nu gör vi en storsatsning på Pbv 302, ”Pebban” eller kanske ”13 ton äkta kärlek” – kärt barn har må...

Publicerat av SPHF Svensk Pansarhistorisk förening den 15 februari 2017

Sprid lite Pbv 302-glädje!

Arbetet fortskrider

Nya bilder på Pbv 302B/C i modell

Nya bilder på Pbv 302B/C i modell

Nu har det dykt upp nya bilder på Pbv 302B/C modellen i skala 1/35 från AFVCub & HobbyBoss. Läs mer på deras Facebook-sida eller kanske främst kolla in bilderna: https://goo.gl/sZsSvS

läs mer
Del 2 i artikelserien om Pbv 302 finns att läsa!

Del 2 i artikelserien om Pbv 302 finns att läsa!

Vi stiftar närmare bekantskap med de första Pbv 302, Strilpbv 3021, Epbv 3022 och Blpbv3023. Stort fokus på inredningsdetaljer och var de som arbetade i vagnarna satt. Läs och njut. Kommentera gärna och dela med dig av dina egna erfarenheter inför kommande...

läs mer
Första delen i artikelserien om Pbv 302 publicerad

Första delen i artikelserien om Pbv 302 publicerad

Vår storsatsning på Pbv 302 – ”Pbv 302-uppropet!” har nu resulterat i första artikeln publicerad i Pansar nummer 1:2017. Vi gör artikeln tillgänglig på vår webbsida för att kunna få en livlig diskussion kring den. Mycket nöje med...

läs mer

Send this to a friend