Hem » Svenskt pansar » Pbv 302-uppropet! » Pbv 302, artikelserie i Pansar, del 3

Pbv 302, artikelserie i Pansar

Artikelserien om Pbv 302 är publicerad i Pansar med början i nummer 1:2017. Mer om tanken bakom Pbv 302-uppropet och de olika artiklarna i serien samt den tänkta boken med alla artiklar och en hel del extramaterial kan du läsa om här.

Vi gör artiklarna tillgängliga här för att kunna få en livlig diskussion kring dem, mer och ny information från er läsare under tiden vi skriver vidare. Så har du kommit hit, hoppas vi att du kommenterar nedan och gärna lämnar dina erfarenheter kring Pbv 302 i formuläret längst ned på sidan.

Mycket nöje med läsningen!

Om du inte redan är medlem i SPHF, men uppskattar det vi skriver om och tycker det är viktigt att historien kring våra pansarfordon lyfts fram och dokumenteras så uppskattar vi om du blir medlem och stöttar det fortsatta arbetet. Mer information om medlemskap hittar du här.

Medlem eller ej, så är vårt elekroniska Nyhetsbrev ett måste för att hålla sig à jour med vad som händer. Prenumererar gör du här.

I artikelserien har följande delar publicerats

Del 1. Pansarbandvagn 302

Den första artikeln beskriver framtagningen av pbv 302. Jämförelse med utländska vagnar enligt KATF (nuvarande FMV) vilket skedde inför beslut om tillverkning. Vi stiftar närmare bekantskap med de olika prototyperna samt jämförelse med amerikanska M113.

Del 2. Serieproduktion

Andra artikeln i serien handlar om de första vagnarna som tillverkades och i vilka versioner. Vi stiftar närmare bekantskap med de första Pbv 302, Strilpbv 3021, Epbv 3022 och Blpbv3023. Stort fokus på inredningsdetaljer och var de som arbetade i vagnarna satt.

Del 3. Stommen i PB 63

Tredje artikeln beskriver när Pbv 302 kom in i organisation Pansarbrigad 63 och vad det innebar. En detaljerad genomgång av vilka vagnar som fanns var och vem som använde dem till vilka uppgifter. Detta kompletteras med strids- och eldledningsexempel.

Del 4. UDES 08, REMO

Fjärde artikeln gör en ordentlig djupdykning i försöken och utvecklingen kring UDES 08 samt samma verksamhet inför REMO av Pbv 302. Många spännande detaljer kommer fram och vi får en inblick i tankarna bakom och arbetet med att hålla Pbv 302 uppdaterad under sin livstid.

Pansarbandvagn 302, del 3 från Pansar 3:2017

Sprid gärna lite Pbv 302-glädje!

Dina Pbv 302-minnen!

Använd gärna detta formulär för att berätta om din erfarenhet av Pbv 302 för oss. Du behöver givetvis inte fylla i allt, men desto mer vi vet desto klokare frågor kan vi ställa till dig. Välkommen att bidra till kännedomen om Pbv 302.
 • Namn, e-post och telefon

 • Lite om mig

  Berätta gärna om din bakgrund och hur du kom i kontakt med Pbv 302.
 • Mina Pbv 302-minnen

 • Bilder och dokument du vill skicka till oss

  Har du intressanta foto/ tidningsurklipp, gamla ordrar mm? Skicka gärna foton du själv har tagit. Ifall det är foton du inte tagit själv utan tycker de visar intressanta saker vi bör känna till så är det viktigt att vi vet att det inte är dina egna. Vi har satt en gräns på 15 dokument. Ifall du har mer som är spännande så snackar vi om hur vi lättast gör.
 • Dra filer hit eller
  Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Stöd arbetet med svensk pansarhistoria,

läs vårt nyhetsbrev!

Tack för ditt stöd!

Send this to a friend